Cees Rijppaert

Cees Rijppaert
Les Granges
58140   St-Martin-du-Puy
Bourgogne FRANCE
0033 (0) 386 225017

stuur een email

mailto:cornelis.rippaert@wanadoo.fr?subject=bericht%20van%20bezoeker%20site%20rijppaert.comshapeimage_2_link_0

Cees Rijppaert woont en werkt in Le Morvan, het regionale natuurpark in de Bourgogne. Hij komt van oorsprong uit Breda. Daar bezocht hij in de avonduren de kunstacademie. Hij zette zijn opleiding voort aan de Koninklijke Academie te Antwerpen.


Cees Rijppaert is vanaf 1967 actief als beeldend kunstenaar. Tussen 1970 en 2003 werkte hij bovendien als docent aan het Beeldend Centrum Doornbos te Etten-Leur. En van 1992 tot 2003 werkte hij als docent aan het Baronie college te Breda


Na een korte periode expressionistisch te hebben gewerkt, onder meer beïnvloed door COBRA, wordt zijn werk meer geordend door geometrische vormen, vaak in metallic-kleuren uitgevoerd, kruizen, driehoeken en vierkanten vertolken dan een hoofdrol als beeldelement.


Vanaf het begin van de jaren 80 zien we deze beeldelementen terug, maar dan op een meer abstraherende wijze geïnterpreteerd. Er ontstaan diverse series zoals: tegengestelden, stiletto’s en stapelingen.
Tussen 1983 en 1990 werkt hij Cees Rijppaert in New-York. Gedurende een korte periode doet de figuratie weer zijn intrede. Om vervolgens weer over te gaan in driehoek-gerelateerde vormen. Ook ontstaan in die periode weer landschappelijkheden. Ook daarin is vanaf 1990 de driehoek weer in allerlei betekenissen aanwezig.

 

Rond 2002 is er sprake van een stijlbreuk, waarbij de figuratie zijn herintrede doet. Vaak in combinatie met eerdere gebruikte geometrische vormen. In de serie ‘ontmoetingen’ zien we bijvoorbeeld hoe het werk van Morandi in dat van Escher wordt geïntegreerd.
Cees Rijppaert huldigt het adagium, waarmee Picasso werd verguisd en bewonderd: schilderen hoe en waar men zin in heeft.


Sinds hij zich heeft gevestigd in Le Morvan maakt Cees Rijppaert uiteenlopend werk, variërend van ambachtelijk geschilderd, figuratief werk met een grote mate van symboliek tot eindeloze reeksen flessen en flesjes, die even achteloos als krachtig op het doek zijn gezet.

Le Morvan komt ook direct in zijn werk terug, onder andere in een serie landschappen, geschilderd op kleine doekjes, voorzien van grote lijsten en in een reeks doeken met de iris als vast terugkerend vormelement.


In 2008 heeft een groep kunstenaars, woonachtig in Le Morvan, zich verenigd in Le Morvan Artisique. Zij organiseren regelmatig exposities, wisselen ervaringen en ideeën uit en nemen deel aan le Chemin d’Artiste, de jaarlijkse kunstroute die in Le Morvan wordt georganiseerd.


 

 


bio

     Te koop

Woonboerderij Morvan

http://ferme.rijppaert.com